Efter drygt sex veckor på PI, upplever jag att jag fått en bättre förståelse av vad fredsprocessen i Myanmar går ut på och vilka steg i processen som är de mest väsentliga. Historien till dagens situation skrev jag om tidigare (här) och jag tänkte att en fortsättning på detta kanske skulle vara på sin plats såhär halvvägs i min praktikperiod.
I dagsläget förs diskussioner kring det nationella vapenstilleståndsavtalet. Syftet med det nationella vapenstilleståndsavtalet är att 1) få ett slut på de beväpnade konflikter som rasat i landet mellan regeringsmakten och de olika etniska minoritetsarméerna i decennier och 2) bereda vägen för politiska dialoger gällande landets styrelsesätt och de etniska minoriteternas del i detta. Diskussionerna kring vapenstilleståndsavtalet går sakta framåt; målet var att det skulle skrivas under i oktober, men eftersom förhandlingarna för tillfället står och stampar på stället hoppas man nu på ett underskrivningstillfälle före årets slut.
![]() |
Förhandlingar kring nationella vapenstilleståndsavtalet (bild lånad från Myanmar International Television). |
När vapenstilleståndsavtalet väl skrivits under kommer de politiska dialogerna inledas inom 90 dagar. Förhandlingarna kring vapenstilleståndsavtalet sköts i huvudsak av den nuvarande regeringens representant Union Peace Working Committee samt av National Ceasefire Coordination Team (NCCT) vilket är ett organ som representerar 16 av de etniska minoritetsarméerna. Då man kommit till läget för inledande av de politiska dialogerna kommer parternas antal vara större och förhandlingar kommer att föras både på nationell och regional nivå. Huvudgrupperna (stakeholders) i dialogerna kommer att vara regeringsmakten, de olika etniska minoritetsarméerna samt politiska partier. Alla dessa grupperingar kommer att ha ett komplext system av hjälpande organisationer som kommer att förse dialogparterna med information och kunskap om de olika problemställningarna samt även ge bakgrundsinformation till det som kommer att diskuteras.
Vad är då PI:s roll i det hela? PI är en rätt ny organisations, vars uppgift bl.a. är att producera material till den infobank (common space) som kommer att förse de politiska dialogerna med bakgrundmaterial. PI består av arbetstagare från många olika etniska minoriteter och har på så sätt ett brett kontaktnät som kan utnyttjas för att införskaffa information. Ett av PI:s mål är att kartlägga de olika stakeholders förståelse av problemställningar samt deras ståndpunkter i olika frågeställningar. De politiska dialogerna kommer att ske inom fem huvuddiskussionsgrupper: 1) Federalism and Decentralisation, 2) Constitution, 3) Security Sector Reform, 4) Economic Reform och 5) Land Reform. Dessa fem områden täcker till stor del de problemställningar och områden där det finns stora skillnader i de olika stakeholders ståndpunkter. PI har arbetstagare som forskar/tar fram information kring specifika problemställningar inom dessa olika delområden. Genom att producera korta skrivelser kring en viss frågeställning hoppas man kunna ge de som deltar i själva politiska dialogen ett effektivt sätt att få en bred kunskap kring problemfrågor på en relativt kort tid.
Fredsprocessen i Myanmar är endast i startgroparna, men det finns en plan för hur man skall kunna nå det demokratiska samhället man strävar efter. Man ser framåt med en försiktig positiv inställning, men är samtidigt medveten om att det fortfarande ligger mycket arbete framför en.